~SuKe sUkI BeRcEriTe~





27 June 2011

Holhet n Mincy

Tak Tahu mcm mane nak mule kan story ni.. pape pun memang sangat happy... THANX to my dear hubby... coz belikan Guinie Pig. anyway, asalnya kami jalan2 jek kat Mid Vally. hahaha.. tak tahu la pulak My Hubby ni nak belikan Guinie Pig. memang terasa seronok sangat2 n Happy. kami bagi name kat die MINCY... betine.. tak lame lagi nak cari jantan lak untuk die. umu baru 2 bulan... gambar die lom upload lagi la... hehehehe... THANX B... 

16 June 2011

moog mengade dah tibe... (jiwang jap ek..)

Semalam aku tak leh nak tido sampai kul 3.30 pagi. Sorang jek yang teman aku samapai aku tido, cik abg aku...


"Thanx kat B. banyak korban untuk ayang yang banyak songel die."


Walaumacam mane pun aku buat, aku marah or aku cakap  pape kat Die, die tetap relex jek, layan jek ape aku nak, ape aku buat. Tp tibe2 jek pagi ni, pas die bangun tido (sebab nenek kejut) hahaha, die terus takde mood... Knp ek?? sebab tak cukup tido kot..


Minggu depan aku tetap nak amik Cik Abg kat LCCT. Rindu bei kat die.... 
Semoga dapat jumpa die. :p




SAYANG MA KAMOOOOO

15 June 2011

LAYANNNNNN

Wei! korang semua da tengok cerite CUN tak?? Mesti korang nak cakap aku ketinggalan zaman kan?? hahaha.. AKU SETUJU!! lalalala.. Movie ni kire da lame la kluar kan? tp aku tak tengok2... Bile tengahari ni tadi, tym rehat, aku pun terus la buka Movie cun yang orang dok kate best ni..

Siyes permulaan cerite da buat aku tertarik nak tengok seterus, seterus, n seterusnya... Hujung-hujung movie ni, aku sedih... Gile beb, sampai meleleh air mate ni. Malu jek orang Opis dok tanya "KENAPA NANGES?". Dorang tak tahu yang aku dok layan movie.. siyes Best!! PerFect Love. Happy Love.. 

Sawah padi la tempat idaman aku y aku nak sangat jejak kan kaki ni.. Tup Tup, Movie ni pun kat sawah...

So, korang yang tak tengok tu, try la tengok...Ni la yang dikatakan cinta Asli, Bukan Plastik!!




14 June 2011

Akhirnya

Alhamdulillah, akhirnya siap gak semua report2 n da dapat markah.
minggu depan aku berangkat ke Mahsa Kolej.
So tunggu aku ek Mahsa. hehehehe,,


Get Ready for Final!!!

13 June 2011

ape yang best??

Macam ni ke perasaan yang kate 'TAK SABAR NAK PEGI PRAKTIKAL???'
Kepada my junior2, praktikel bukan macam yang korang bayangkan tau. sangat penat n langsung tak boleh enjoy. Korang akan rase report yang takkan siap2... banyak gile. so, be4 nak g praktikel, pandai2 la korang cari report dari senior-senior supaya senang COPY PASTE!! hahaha.. 


Pape pun aku da tinggal 3 hari lagi bekerja kat PORT DICKSON!! Alhamdulillah, akhirnya habis gak aku praktikel. so far, kenangan yang best gak la coz dapat duduk PD... lepas ni... GET READY FOR FINAL!

09 June 2011

07 June 2011

Apabila menunggu Si dia...

hmmm,,, Terasa lame sangat tak jumpa En. Abg Cayang. masuk kali ni da 3 minggu tak jumpa... ngee.. nak cite mcm lame sangat kan??? hahaha, mmg sekejap, tp rase mcm lame sangat. Ini la di nama kan "ANGAU". 

En. Royston cepat la balik semenanjung. 

05 June 2011

Redha dengan dugaan Allah.

Ini lah degaan Allah yang tak berhenti-henti untuk menguji hambanya. Aku pun tak tahu, lepas satu masalah, satu masalah lagi timbul. Tp aku Redha coz Nabi Muhammad S.A.W pernah mengatakan, Allah akan memberi dugaan kepada hambanya yang betul-betul kuat menghadapainya. so, aku tau aku kuat n boleh hadapinya..

Amin... Wallahualam..

02 June 2011

Welcome to Gempak Starz Website

Welcome to Gempak Starz Website

bile aku bosan...

Korang suke bace komik tak? haa,, aku mmg suke gile bace komik ni. but bukan komik biase la. aku suke bace komik keluaran "GEMPAK STARZ". Buat mase ni banyak gak lah komik ang aku da beli. kate orang membazir beli, tapi da jadi hobi. Pantang nampak, kompom aku beli. satu pun jadi la. 

dulu mase tym sekolah setiap bulan mesti ade 4 buah coz ikut keluaran bulanan. Komik pertama yang aku bace bertajuk "THE FISHES" karya BEN. cerite ni mmg best tau. menarik. gambar die pun comel2.. suke beli komik ni coz aku suke lukis semula gambar2 yang comel then tampal kat dinding bilik aku. da melambak da.

ni la komik pertama yang aku bace tu. 

Banyak sangat da koleksi aku kat rumah. banyak kisah cinta la. Tapikan, ade 1 cerite yang mmg boleh buat tersentuh hati sampai aku menangis bile bace. tajuknya "IBU ROBOTKU SAYANG" karya tu lupe la pulak sape... tp story ni mmg best gile. 

cerite yang buat aku meleleh sampai terbawak2 dalam tidur. ngee

masalah aku, aku tak geti bace novel. so, aku kumpul jek la komik2 ni. Don worry koleksi komik semua di sokong kuat oleh Family aku. tak lupe gak Abg Cayang aku tu. hehehe. kalau nak bace komik2 ni, datang la rumah. Free aku bagi bace. pakej ngan penginapan tau. hehehe,. 

koleksi aku... :p




01 June 2011

Lawatan ke KLIA..

Berhari-hari aku dok Pejabat tengok Kapal terbang lalu lalang kat atas langit tu. Last2 dapat gak aku jejak kaki kat KLIA. Ade lawatan sambil belajar kat opis ni tok pelatih Mahsa. Mesti korang cakap setakat KLIA pun nak heboh kan?? hahahaha,, Aku masuk KLIA tu selalu gak tp sampai tang kaunter jek la. Naik kapal pun aku tak pernah. Encik abg Cayang lom nak bawak lagi naik kapal. kalau naik kapal kompom aku orang yang paling JAKUN. hehehe. 

So, kali ni lawatan ke KLIA mmg best la. tp bukan dapat naik kapal la. just pergi ke Pejabat Kesihatan KLIA. jumpe la PPKP yang kerja kat sane. Memang sangat best. banyak gak yang berlainan ngan kerja2 kat Pejabat Kesihatan Daerah. 

Kat dalam KLIA tu, semua tempat yang orang luar tak boleh masuk, kami da masuk da.. kasi kecoh la jugak dalam tu. under control da. lupe lak bukan 4 orang pelatih Mahsa ni jek ade. ade gak la Pelatih dari Victoria International College. dorang kire batch pertama tau. so, tak pernah ade pengalaman tentang Inspektorat ni. 

Da tak tahu nak membebel ape lagi, ngee,, korang tengok jek la gambo.. banyak ni. ase nak masukkan semua jek... da mcm report la pulak kan? 

posing depan kaunter Pejabat Kesihatan KLIA..

Ade mcm  PRAMUGARI tak?? ngeee         

tag sebagai pelawat untuk masuk dalam KLIA tu.

tag yang ni lak mcm nak g Taman Tema Air kan? ngee dari kiri Rajan, Pavi, Aku n Shantiny

ni kat Taman KLIA tau.. ha,, korang penah masuk ke(berlagak skit ni) hahaha

kat KLIA ni ade tren, tp tak sampai 5 minit pun.. pape pun pengalaman naik tren ngan Mat salleh mmg best, ngeee

ni la dak Kolej Mahsa ngan Victoria tu... ade gak kenagan ngan dorang..

so, hari ni aku da ade kat PKD PD da. rase vam nak duduk sane jek. haha. best tiap2 hari tengok kapal. 




26 May 2011

setelah satu hari...

dari pagi tadi aku dok mengadap blog ni..
maklumla bute IT ta tahu nak edit blog..
upenye mcm ade aku jek yang tak tahu..

setelah penat edit2...
jam pun da tunjuk kul 2PM,,
off petang harini..
ngeee

BALIK KAMPUNG.... WOWOWOWOWO BALIK KAMPUNG!!
ngeee.. doakan pejalanan ni selamat..

AMIN...

sekian, wabilahitaufik, walhidayah, wasalammualaikumwarahmatullahiwabarakatu...

wawawawawa

Black Eyed Peas - Just Can't Get Enough/I Gotta Feeling Billboard Music ...

rindu kat korang!!

macam mane ni?? 
ape nak buat??
kenapa?
bagaimana??
dimana??
bila???
hahahaha
saje jek...
bg banyak skit tulisan kat blog ni..
hahaha

buka2 jek bLog, 
tgk la dak syidot nye blog,
tetibe jek ade lak budak kecik ni letak gambo2 mereka g jalan2..
ape lagi cemburu tu paras rambut n da nak terkeluar dari liang roma..
hahaha
cemburu bukan ape, sebab tak pat join..
lagi pulak, gambo tu buat aku rindu tahap cipan kat dorang..

my buah hati tau dorang tu..
penghibur lara duka aku tu..
ngee
pape pun, untuk Syidot, Inyan Kecik n Intan Besar..
akak rindu kamoooooo...
rindu bangat deh..
tidak tertahan ni rasa!!
hahaha

lep u all la,,

sebak lak tibe2.. sengal betul bile perasaan tue ni muncul..
hahahaha

dah dah, t akk balik Mahsa jangan lupe bentang karper ungu.. hahahaha 



muaxh muaxh muaxh.
(ciom 3x lebih afdhal) hahaha

25 May 2011

Dear God-Avenged Sevenfold





A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there, back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah


Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

Well, some search never finding a way
Before long they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in to selfish ways
And how I miss someone to hold when hope begins to fade

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

gambar baru

YUUUHHUUUU..
Apabila seharian kebosanan melande. 
tak takde keje,
lagu pun da ulang-ulang yang same.
so, aku edit picture jek la..
ngee

lalalala,,, ok la kan?? belom pro gune PHOTO POS PRO tu.. peneng kepala.
pape pun ok kan??
hehehe

hargai... :p

Hargailah mereka yang sedang menyayangi kite kerana mungkin seumur hidup kita hanya sekali disayangi dan dihargai oleh orang lain...

~life is short, so, gunakan lah dengan sebaiknya selagi kita boleh~ 

24 May 2011

kite bermotivasi la beb!!

~BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIMM~

~JOM MOTIVASI DIRI SKIT~

Kita adalah sebaik-baik makhluk ciptaan Allah, namun kita masih tidak terlepas daripada menghadapi tekanan ketika bekerja. korang ke, aku ke, Menteri ke, sape2 jek la. mesti ade tekanan. banyak sangat tekanan yang dihadapi menyebabkan hati menjadi runsing dan semua kerja tidak akan terlaksana. macam kita ni student biase la. Masalah report, duit, kawan-kawan, family, lecture yang ade bf or gf pun akan lalui gak kan?? tak mustahil masalah-masalah ni boleh terbawa-bawa sampai tym korang lepak ngan kawan-kawan, ngan adik-adik n kadang-kadang tu ngan semua orang yang tak bersalah langsung. 
Namun, hati akan menjadi tenang sekiranya kita kembali kepada Allah. Apa jua yang dilakukan mestilah berdasarkan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah disertai dengan niat yang ikhlas semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah. Aku cakap bukan nak tunjuk aku baik sangat, but sharing is caring bak kate orang kan?? sambil aku motivasi diri, aku motivasi korang sekali. ngeee :p 

Terdapat beberapa tips yang kita boleh amalkan bertujuan mengurangkan tekanan hidup. Antaranya ialah :

1) Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.Ni aku pernah buat, siyes berhasil.

2) Perbanyakkan membaca Al-Qur’an
Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. Ingat!! satu ayat tu pun da cukup, tp kalau lebih agi bagus.

3) Banyakkan Solat Sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

4) Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. Insya-Allah, Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. (ALLAH akan menganggap hambanya tu Sombong sekiranya langsung tidak berdoa kepadaNYA)

5) Bersangka baik dengan Allah
Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang Berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan- Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. 

6) Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.

7) Amal diet dengan disiplin yang kuat
Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi, kencing manis.

8.) Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

9) Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

10) Cintai diri sendiri
“Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain”. Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Kesimpulan Sebagai kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayanya.

~Amalan yang paling mudah ialah bersabar n always senyum kalau ae masalah~
saya lakukan, korang lakukan, n kita semua boleh lakukan.... 

ape?

~Assalammualaikummmm~

Tibe2 rasa macam terfikir sesuatu. Pagi-pagi kepala hotak da melayang-layang. Sebenarnya ape yang kite nak kat dunia ni ek? Kenapa manusia masih ade sifat tak puas ati dengan ape yang ada pada diri sendiri? bukan korang aje, aku pun same jugak. selalu rasa nak yang lebih baik. semua tu betul n perlu ada dalam diri, but, jangan la melampau sangat sampai langsung tak puas hati dengan ape yang ade pada diri kan?




Anyway, tu la dunia... Allah ciptakan semuanya untuk kite berfikir dan ade hikmah yang diberi. Kadang-kadang terasa jugaklah yang masih ade lagi manusia yang tak bersyukur langsung. tp ape sebenarnya yang kite cari kat dunia ni? otak pun da hang untk berfikir. kalau fikir-fikir and terus berfikir mesti jadi gile.So, ape pun yang terjadi, kite semua tetap kene teruskan n lalui hari-hari seterusnya. 

Sentiasa ingat Allah n berdoa kerana Allah. 

~peace~

23 May 2011

rindu kat korang!! syidot, intan kecik n intan besar!! :p

macam mane ni?? 
ape nak buat??
kenapa?
bagaimana??
dimana??
bila???
hahahaha
saje jek...
bg banyak skit tulisan kat blog ni..
hahaha

buka2 jek bLog, 
tgk la dak syidot nye blog,
tetibe jek ade lak budak kecik ni letak gambo2 mereka g jalan2..
ape lagi cemburu tu paras rambut n da nak terkeluar dari liang roma..
hahaha
cemburu bukan ape, sebab tak pat join..
lagi pulak, gambo tu buat aku rindu tahap cipan kat dorang..

my buah hati tau dorang tu..
penghibur lara duka aku tu..
ngee
pape pun, untuk Syidot, Intan Kecik n Intan Besar..
akak rindu kamoooooo...
rindu bangat deh..
tidak tertahan ni rasa!!
hahaha

lep u all la,,

sebak lak tibe2.. sengal betul bile perasaan tue ni muncul..
hahahaha

dah dah, t akk balik Mahsa jangan lupe bentang karpet ungu.. hahahaha 



muaxh muaxh muaxh.
(ciom 3x lebih afdhal) hahaha

19 May 2011

yippy..

now, apabile di jelajah, n dibongkar segala rahsia blog ni, akhirnya aku berjaya meng'edit' kejadah ni..
dapat gak akhirnye, ngee...
Syabas untuk JAI.. ngeee... 
ape lagi ek nak blajar2 edit ni. 
tu la tok guru aku syidot n Intan tak moh ajo.
proses pembelajaran tak abis lg ni...
hahaha,,
pape pun..
best!!





18 May 2011

lalalalala..

entah kenapa terlalu bosan sangat hari ni. hmm
pejam celek, pejam celek da tinggal 3 mggu kat PD.
kejap jek beb.
report pun melamabak tahap cipan da ni.
hahaha.

ape nak buat ek???
ade internet pun tak tahu nak buat ape???
bosan bosan bosan.

ngee..
tadi dok la buka2 semua folder dalam laptop ni.
tetibe nampak lak gambo2 lame.

ni la mase daki bukit semata2 nak tgk rumah api kat PD ni... abg cik n kak cik aku bawak dak kecik buah hati aku Farish..

ni le kolam renang kat umah sewa aku. bile dak2 kecik ni datang PD. langsung tak nak balik da. mandi kolam sampai da rupe orang minyak ngee

kami beramai2 mendaki bukit yang tinggi nak mampos ni..

bile da berjalan ngan cik abg cayang.

bile ade kat Mahsa, mesti Confirm kene jalan kat Mid kan?
ngee..
tgk wayang n makan2.
baik korang tgk cerite THOR..
confirm best.
sedih pun ade.
mengalir air mate.

tacing lebih kot.
tgk la.
aku promote ni.


mase ni la sedih.. tacing abis.. :'(


guinne pig... ngee

cute lorh!! nak cari sugar glider, tp mahal nak mampos!!
kang tak pasal2 beli mahal2 pastu mati kan? 
menangis tak berlagu terus aku.

apabila mintak persetujuan kat MR Haikal tok bele guinne pig, 
apa lagi, terus g tgk la. kat MID.
Cik Abang kate ok jek. tp kene bajet la pulak kan??
hahaha. 

alalala, tgk la kalau dapat Couple mesti best. cumil kan die kongsi makanan tu.. nyum nyum.

tgk muke die tym baby.. cumilllllll gile...

pasni aku nak wat zoo.. hahaha.. tok luangkan mase jek.
geram da ni.. sangat geram..
hahahaha


10 April 2011

kepada penggemar sushi... bweeekk!!

bile aku buka internet, adelak orang yang baik hati bagi cerite tentang sushi ni.. nak tak nak aku bace  and kuatkan iman sambil meremang segala bulu yang ade ni,,,, huhu



peh, mcm sedapkan tgk sushi ni.. ase mcm nak nyum nyum jek skarang,,,

cerite ni da lame aku tahu, tapi hanya dengar khabar angin jek.. sekarang bile da dapat tgk n bace baru lah aku tau pekara ni kenyataan. so aku sebarkan bagi korang yang bace ni tau.

Nama org ini Shota Fujiwara dari Gifuprefecture, Jepun, umur 80 thn, telah menderita sakit kepala yang luar biasa selama 3 tahun dan telah kehilangan kemampuan psikomotoricnya. Setelah mnjalani pemeriksaan CT-scan & X-ray, doktor yang merawatnya menemukan sarang ulat di bawah kulit kepala,namun masih diluar tempurung otaknya.

kepala pesakit ni dipotong untuk kenalpasti ulat... yekkkkk. nauzubillah

Ulat seperti yg didapati pada kepala Shota Fujiwara adalah berasal dari parasit yg selalunya didapat pada tubuh ikan mentah baik ikan laut maupun ikan air tawar. Ulat parasit & telurnya hanya boleh dimatikan dgn melalui proses pemasakan dgn panas yang tinggi (digoreng, dipanggang atau direbus mendidih atau dgn pembekuan -10 degC s/d -20 degC selama lebih dari 1 minggu).

tgklah!! ulat tu da bersarang dalam kepala die... 

PERINGATAN!!! JANGAN MAKAN SUSHI,

Itu budaya orang Jepun yg suka makan makanan laut mentah. Bagaimana pula orang melayu yang suka makan budu, belacan, cencalok?..haaa,sape nak jawab.. Bukankah semua tu tidak dimasak juga? Rasa-rasanya sebab itu lah orang resdung alahan sgt ngan makanan laut seperti sotong, udang dan sesetengah ikan. Agaknya yang menyebabkan gatal hidung, muka orang resdung tu, ulat dan parasit yang sama kot? Orang melayu panggil HAMA RESDUNG….
Tobat ambe taknak makan lagi belacan melainkan yang dimasak. Patutlah ada ulama’ yang memakruhkan makan benda-benda tu kan.
NAUZUBILLAHIMINZALIK...

Mengapa Costeau Jadi Muallaf Setelah Temukan Sungai di Bawah Laut?

SAYA kagum membaca kisah penemuan sungai di bawah laut, dan terperangah ketika mengetahui bahwa penemunya, Mr. Jacques Yves Costeau, jadi muallaf. Ada secuil pertanyaan yang terbesit: siapakah Mr.Jacques? Mengapa ia memilih masuk Islam setelah menemukan sungai di bawah laut?
Jacques-Yves Cousteau yang lahir 11 Juni 1910 di Saint-André-de-Cubzac, Perancis,  adalah perwira di AL Perancis. Ia seorang oseanografer, dan peneliti  serta anggota Académie française. Bersama Emile Gagnan ia bertanggung jawab membuka mata manusia pada dunia bawah air. Mereka mencipta alat pernapasan bawah air berdasarkan muatan udara yang dimampatkan dan disimpan dalam tangki yang dikenal sebagai paru-paru air Aqua-lung (SCUBA).


Sebelum ini, penyelam terpaksa mengenakan pakaian yang mempunyai saluran udara yang bersambung dengan permukaan air. Ini membatasi gerak mereka. Aqua-Lung memungkinkan mereka bergerak bebas. Aqua-Lung telah digunakan oleh pihak Sekutu untuk membersihkan perairan internasional dari periuk api musuh semasa Perang Dunia II. Jacques Costeau juga mereka teknik penggambaran bawah air yang digunakan olehnya untuk menghasilkan film dokumenter mengenai kehidupan di sana. Film-filmnya membuka mata orang banyak mengenai adanya keragaman kehidupan di bawah air.
jajja
sumber: voa-islam
Costeau boleh dikata adalah penjelajah bawah laut. Dari eskplorasi ke eksplorasi, hingga pada suatu ketika tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya. Inilah yang kemudian dikenal sebagai sungai di bawah laut yang terletak diCenote Angelita, Mexico.
Pada awalnya, Costeau berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayannya semata saat menyelam. Namun demikian rasa penasaran ini senantiasa menggodanya setiap saat. Berbagai pertanyaan yang bergelayut dalam benaknya itu tak kunjung mendapatkan jawaban yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.
Menemukan jawabannya memang bukan hal yang mudah, hingga pada suatu saat Costeau bertemu dengan seorang profesor Muslim. Menurut Voice Of Al-Islam setelah Costeau menceritakan fenomena ini,  Sang Profesor pun mengingatkan pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan (surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez. Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.
“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Mendengar  ayat-ayat Al Qur’an itu,  Costeau merasakan sebuah pesona yang luar biasa.Ia kagum, melebihi kekagumannya saat menemukan pemandangan ajaib di bawah lautan yang dalam itu. Dalam pikiran Costeau, Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera.
Berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20 ini pun menjadi mukjizat bagi Costeau. Dan seketika itu pula ia lantas meyakini bahwa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar.
Berangkat dari sini, Mr. Costeau yang meninggal dunia di Paris 25 Juni 1997 itu pun mendapat hidayah dan memeluk Islam.

27 March 2011

sape punya ni????

aku terjumpe something ni... 
ade sape2 ilang tak???
hehehe...


comel kan??? huhu

ade orang ke kat bawah lembu ni?? 
lembu ke ni??

hehehehe
jgn marah ye cik Syidadu
~muaxhhh~

23 March 2011

kentang goreng lazat nom nom nyum nyum

dari dua tiga minggu yang lepas mulot asik rasa nak makan kentang goreng.kepala asik pikir kentanggoreng.. kaki asik nak pegi beli kentang goreng.hati asik cintacintun dengan kentang goreng.. nape ni haaa?? kene rasukan kentang goreng agaknya..Grrrrrr

tapi agak demand jugak la. hanya siang terbayang malam merindu 
kentang goreng yang baru lepas goreng panasPanas yang garing lagi tu. taknak yang kfc ke mcD ke. diorang punye kentang gorengmemang panas tapi bila angkat tu macam liuk lentok sikit kan. taknak yang tu.nak yang keras. baru bes dan nikmat~~~

tapi dari dua tiga minggu lepas dok idamMengidam, baru dapat makan 3kali. kira berjaya la tahan nafsu kan.kalau jenis tak tahan nafsu memang sehari 3kali dah makan.




mulaMula dapat makan yang ni. paksa incimatkoobeli yang tak masak lagi.pastu goreng sendiri kat rumah. memang nikmat nak mamp la. tabur pulak mende alah kat bawah ni. memang terbaekkkk..


black pepper ni yang berperisa tu. kalau takde yang berperisa, tabur blackPeper biasa pastu tabur garam sendiri sudeyy.


kali ketiga dapat makan yang ni. eh, ni perkara sama je kat atas. kata dah mengidam kan. harus la makan mende alah yang sama berulang kali.

pagiPagi datang ofis dah gugel gambar kentang goreng. mahunye tak mengidam mcm orang preggy kembar 10... kononnya nak jamu mata tapi tak pasalPasal perot menyanyi riang gembira.

nak kentang goreng!!!tapi...ade tak insanInsan yang arif lagi bijaksana yang boleh cipta kentang goreng yang boleh menguruskan badan. kalau rasa diri anda bijaksana, baik pegi cipta sekarang!!! ngehNgehNgeh






nak balik or dok PD??

ni lah masalah aku yang selalu sangat melanda kepala hotak aku..
bile dekat hari jumaat jek...
aku da peneng nak balik or stay,,??


kalau stay tak tau nak buat pe,,
balik rase penat sangat lak...
adoi...


fenin la kefala ana ni...